top of page
Område.JPG

Projektområdet ved Gundsølille pr. december 2024.
Hvor er der planer om solcelleparker? Hvad bliver konsekvenserne for lokalområdet?  Landsbyrådet arbejder for at skaffe svar på de mange spørgsmål der melder sig når solcelleindustrien melder sig med projekter i vores lokalområde.  

Solcelleparker

 

Projekt øst for Gundsølille

 

Kommunen har august 2024 modtaget en ansøgning om et stort solcelleprojekt øst for Gundsølille og Ågerup på nogle af de marker som Kildemosesporet kommer rundt om. I alt taler vi om et areal på 162 hektar (1 hektar er 10.000 kvm, svarende til de største fodboldbaner), hvor man ønsker at opstille solpaneler og tre 150 meter høje vindmøller, jf. kortet til venstre.

Det fremgår af forvaltningens indstilling december 24, at projektet kun bliver til noget hvis det er forankret i lokalsamfundet.


Forvaltningen vurderer december 24, at projektmagerne skal gøre en hel del mere, før Byrådet vil tage stilling til om det (helt eller delvist) kan realiseres eller ikke. Der er i alt 7 projekter undervejs i kommunen. Tilsammen vil de overopfylde kommunens mål for opstilling af solpaneler. De er vist nok allerede opfyldt med de to godkendte projekter i Viby- og Gadstrupområdet.

Landsbyrådet er blevet kontaktet af firmaet bag planerne, Obton. De vil meget gerne komme forbi og fortælle nærmere om projektet. Den invitation vil Landsbyrådet tage imod, som vi har for vane, når nogen vil mødes med os. 

Vi har også taget kontakt til Grønt Omstillingsråd for at høre om de måske kan hjælpe med nogle kontakter ved Viby og Gadstrup, hvor de første to solcelleprojekter nu er godkendt, så vi kan høre om deres erfaringer. De tilbød også at de kunne komme et par mand herud, som måske kunne hjælpe os til at forberede os på dialogen med Obton og kommunen.

Dette er med længder det største projekt vi hidtil har skullet tumle med som landsbyråd. Vi skal passe på, at vi ikke får splittet vores lokalsamfund op i tilhængere og modstandere af projektet. Der vil sikkert kunne findes både tilhængere og modstandere, men vi skal i hvert fald kunne tale sammen, både når vi mødes på Facebook, i ”Brugsen” og hvor vi ellers mødes.

 

Vi skal også være opmærksom på, at det næppe er det sidste projekt i vores opland. 

Da opgaven er så stor, vil vi meget gerne høre fra dig, hvis du vil være med i en arbejdsgruppe om solcelleparken. Vi vil gerne have dannet en solcellegruppe af folk inden for og uden for bestyrelsen, som kan arbejde med projektet og med evt. fremtidige projektforslag på området. 

Kontaktperson: Jens Pedersen, formand@aaol.dk, tlf. 2972 2334

Læs mere

Roskilde kommunes retningslinjer for etablering af vedvarende energianlæg

(proces, kort over områder der skal friholdes for anlæg mv.)

Landsbyrådets høringssvar til kommunens udpegning af områder hvor der ikke må opsættes solceller og vindmøller (22. oktober 2023)

Ansøgning fra Obton (30. august 2024)

Obton oplyser primo december 2024, at der vil komme en ny ansøgning januar 2025 på baggrund af forvaltningens bemærkninger til ansøgningen fra august 2024

Forvaltningens vurdering af Obtons ansøgning af 30.8.24

Se punkt 209 i dagsorden til Plan- og Teknikudvalgets møde 3.12.24

Møde 6.1 mellem Obton og Landsbyrådet samt interesserede borgere. Obtons præsentation. Referat

20230323_194130.jpg

Byrådet kræver at firmaerne kan påvise lokal opbakning, før de vil tage stilling til om de vil gå videre med at udarbejde et forslag til lokalplan, som kan gøre det muligt at opføre en solcellepark. 

bottom of page